Folyamatos pásztázás


A régi és új találkozása a Coaching Campen

A június 20-22-e közt a gárdonyi Vital Hotel Nautisban megrendezett Coaching Camp szervezői, Bölcskei Mónika, Wieland Veronika, Bognár Balázs és Bereczki Nelli olyan programot állított össze, amely során nagyon sok coaching irányzat lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A résztvevők számára azonban ebből a gazdag palettáról nem kellett mindent kivenni. A rendezvény laza Camp-jellege lehetőséget adott rá, hogy csak arra tartsanak igényt, ami számukra fontos. Egyben önismereti utazás is volt a rendezvény, hiszen az is előfordult, hogy valaki egyféle céllal érkezett, és máshogy utazott haza, mert közben rengeteg olyan új impulzus érte, ami elgondolkodtatta.

A Coaching Camp történését szinte lehetetlen pontosan végigkövetni. Mégis megpróbáljuk júliusban hírlevelek formájában visszaadni azt, ami ezen a három napon zajlott. Bár törekszünk az objektivitásra, mégsem sikerült teljesen kizárni az egyéni véleményt, mert minket is erősen megérintett egy-egy téma, workshop, előadás.

Sallangmentes jelenlét

A tábor időszakának – számos résztvevő szerint – az egyik legmélyebb hatásokat kiváltó programja Erős Ila nevéhez kötődik, aki a Gestalt alapon működő coachingról tartott egy akvárium- típusú bemutatót. Ennek során Ila az egész plenáris teremben résztvevő , közel száz hallgatóban váltott ki egyszerre közös érzéseket, és szabadított fel gondolatokat. „Folyamatosan a szociális túlélőkészleteinket, sallangjainkat használjuk, aminek a hatására fegyelmezettekké válunk, és ugyanakkor ellehetetlenül a kontaktus a maga valójában másokkal és saját magunkkal”- kezdte a bemutatkozóját a szakember. Sallangmentes jelenlét- így definiálta Ila azt az állapotot, amikor a gyomrunkban érezzük azt a hatást, amivel kongruens az is, amit mondunk. Minden más pedig nem más, mint csupán csak díszítő elem, ami ezt az érzelmi hatást kioltja. A zsigeri őszinteség megnyilvánulásának a lehetőségét, az üzleti élet törvényei szerinti működést, és a coach jelenlétének, illetve gondolati, érzeti eltűnésének és a coaching folyamatába való visszajövetelének lehetőségeit is vizsgálta Ila az előadása során. „ Ha folytonosan pásztázzuk, vizsgáljuk a bensőnkben zajló jelzéseket, és ezek szerint haladunk, jó útra kerültünk”- zárta az előadását a Gestalt alapokon dolgozó coach.

Konfrontálva támogatni: A Challenging Coaching

A sikeres coachként való működéshez adott újabb eszközöket Ábri Judit és Eperjesi Amina a „Coaching Határok Nélkül Esszencia” című program során. Az elmúlt esztendők kiemelkedő, nemzetközi hírű előadók programjait összefoglaló és a jó gyakorlatok bemutatása mellett Ábri Judit a következő évad egyik leginkább várt coaching megközelítéséhez, a Challenging Coaching- hoz, azaz a kihívásokkal, szembesítésekkel ötvözött coachinghoz is kedvet csinált. Ez az irányzat John Blakey és Ian Day sikerkönyvére alapul. (Amelynek címe Challenging Coaching: Going Beyond Traditional Coaching to Face the FACTS) . A megközelítés során alkalmazott „FACTS” egy olyan coaching modell, amely a Feedback ( visszajelzés), Accountability ( felelősségvállalás, felelősségre vonhatóság), Courageous Goals( bátor célkitűzés), Tension ( feszültség) speciális látásmódján keresztül, és az egész működést átható rendszerszintű gondolkodás során fejti ki a hatását. A Challenging Coaching alkalmazásával a visszajelzéskor a dicséret és a konfrontatív őszinteség egyensúlyára kell törekedni, ami azt is jelenti, hogy ez egy kevésbé támogató módon történő folyamat, mint ahogy ahhoz a hagyományos coaching során hozzászoktunk. „Bátrabbakká kell a coachoknak válniuk e működésük során!”- vélte Ábri Judit. Hiszen ennek a működésmódnak a segítségével sokkal hatékonyabban lehet a hiedelmeket, a hatékony eredményességet akadályozó téves működésmódokat meglelni és kioltani. Ha nem elég erős a kérdés, akkor tovább kell kérdezni. Ugyanakkor ez a módszer olyan kreatív működémódokat mozgat meg, amelyeket a hagyományos coach-modellek nem szoktak ennyire intenzíven mozgatni. Például, a bátor cél kitűzésekor kifejezetten a jobb agyfélteke használata válik fontossá.

Természetes módon „felvenni” a nyelvtudást: nyelvi coaching

A természet önszervezettsége és ennek a tökéletes működésnek a nyelvoktatásba való átvitele vezette Kiss Ildikó Terézt, amikor elkezdett nyelvi coaching oktatással foglalkozni. A nyelvtanulást egy természetes folyamatként kell értelmezni- a nyelvi coachok szerint- , és ennek megfelelően soha nem cél, hanem eszköze a kommunikációnak az idegen nyelv. A sokféle más módszertan mellett gyakran a megoldás-orientált modell alapján dolgozó nyelvi coachok munkájának egyik fontos része mindig a tanuló elakadásának a kulcsát megtalálni, és felfejteni. „ Soha nem nyelvet, vagy könyvet tanítunk, hanem embert” – állította a feje tetejéről a talpára az egész idegennyelv-oktatási princípiumot Halász Csilla vezetőedző.

Szerző: Filius Ágnes